субота, 25 березня 2017 р.

Історична довідка

Ми - памятаємо

  На початку липня 1941 року Городоцький район окупували німецько-фашистські загарбники. 33 довгих місяці, або майже 1000 днів перебувала Городоччина в окупації. На весні 1944року почався наступ Радянської армії по звільненню Хмельниччини.
  25 березня 1944 року частини 1-ї гвардійської армії генерал-полковника А.А.Гречка у взаємодії з танкістами 3-ї гвардійської танкової армії генерал-полковника П.С.Рибалка та льотчиками 2-ї повітряної армії генерал-полковника С.Я.Красовського оволоділи обласним центром – Проскуровом. Частини 9-го механізованого корпусу 3-ї гвардійської армії 1-го Українського фронту, яким командував на той час маршал Герой Радянського Союзу Г.К.Жуков, почали бої за звільнення  м.Городка. Але розлютований ворог тримався за місто. Було знищено і взято в полон  багато фашистів. 
  25 березня 1944 року Городоцький район та м. Городок було звільнено від фашистів. В боях за звільнення міста і району загинуло 343 радянських воїни. Їх прах покоїться у 19 братських могилах, в тому числі 236 воїнів в братській могилі в м. Городку.
  У гестапівських катівнях, єврейських гетто замордовано біля 2 тисяч цивільних громадян, ще понад 10 тисяч було примусово вивезено на каторжні роботи до Німеччини. В період Великої Вітчизняної війни наші земляки Алексєєв Яків Савович з с. Кузьмин, Карась Сава Леонтійович з с. Немиринці, Сугеров Борис Андрійович - вихованець Лісоводського дитячого будинку, Стефанюк Олексій Іванович з с. Підлісний Олексинець удостоєні звання Героя Радянського Союзу. В боях за смт. Сатанів посмертно був удостоєний цього найвищого звання  Макаров Павло Олексійович.

Картинки по запросу м. городок хмельницька обл обеліск слави

Немає коментарів:

Дописати коментар